کسب رتبه نخست خاورمیانه و هجدهم جهان با مدیر متخصص و انقلابی
"هلدینگ خلیج فارس" پرچم ایران را در دنیا به اهتزاز درآورد
گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در سالهای اخیر با توجه به جایگاهش در ارزآوری برای کشور و وزن قابلتوجهی که در صنعت ایران دارد، همواره یکی از اهداف اصلی دشمنان برای تحریم و محدودیت بوده است. اما حضور مدیری کاربلد و دلسوز و انقلابی در صدر تصمیم گیری این هلدینگ نه تنها این مجموعه را به آقای خاورمیانه تبدیل کرده، بلکه کسب رتبه ۱۸ در میان صد شرکت برتر شیمیایی دنیا، نام خلیج فارس را جهانی و نگاه های بین المللی را به سمت آن چرخانده است.
به گزارش پترو رویداد، اگر قرار باشد از یکی از بزرگترین مردان تحول گرا در ایران نام ببریم بی شک باید به سراغ علی عسگری برویم. چهره ای شناخته شده در رسانه ها که روزی ریاست رسانه ملی را بر عهده داشت و سپس سکان بزرگترین هلدینگ پتروشیمی کشور را بر عهده گرفت تا نشان دهد در هر شرایطی می توان تحولی عظیم رقم زد و اجازه نداد چرخ های توسعه و پیشرفت از حرکت بیفتند.
بزرگ مردی که طی سال های اخیر هر چند با چالشهای تحریم و نوسانات بازار روبرو بود، اما توانست نه تنها از این تلاطمها سربلند بیرون بیاید، بلکه هلدینگ خلیج فارس را به اوج شکوفایی برساند.
کسب رتبه نخست در میان بزرگان پتروشیمی خاورمیانه و هجدهم در میان صد شرکت برتر شیمیایی جهان و افزایش چشمگیر تولید و فروش، تنها بخشی از دستاوردهای این مدیر تواناست که نشان از جهش بزرگ این هلدینگ در عرصه بینالمللی دارد.
برای آشنایی با دستاوردهای علی عسگری نیاز نیست راه درازی برویم. کافیست عملکرد او را در شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس مورد بررسی قرار دهیم تا برای هر ادعایی، سندی ارایه شود.
هلدینگ خلیج فارس در تلاطم تحریم ها
گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در سالهای اخیر با توجه به جایگاهش در ارزآوری برای کشور و وزن قابلتوجهی که در صنعت ایران دارد، همواره یکی از اهداف اصلی دشمنان و بدخواهان انقلاب برای تحریم و محدودیت بوده است.
اما علیرغم تمامی کارشکنیها و اقدامات خصمانه برای اختلال در عملیات شرکت و بهویژه صادرات و ارزآوری گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس از طریق افشای اطلاعات شبکه تبادلات خارجی مالی و تجاری، سیستم کشتیرانی و همچنین مخازن صادراتی، گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس توانسته با هوشمندی به فعالیت و رشد خود در مسیر اهداف تعیینشده ادامه دهد و در سال ۱۴۰۳ در عرصههای بینالمللی به دستاوردهای قابل توجهی برسد.
افتخارات منطقه ای و جهانی
در عرصه جهانی، بر اساس آخرین ارزیابیهای معتبر انجامشده توسط مؤسسه بینالمللی ICIS ، گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در سال ۲۰۲۳ با فروش ۳۴۰/۱۷ میلیارد دلار، موفق به کسب مقام ۱۸ در میان صد شرکت برتر شیمیایی جهان شده است.
در عرصه ملی نیز، بر اساس آخرین رتبهبندی ۱۰۰ IMI، شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس با افتخار در صدر قرار گرفته و بهعنوان پیشرو در زمینههای مختلفی چون بیشترین سودآوری، بالاترین میزان صادرات، خلق بالاترین ارزشافزوده و ارزش بازار پیشتاز بوده است.
گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس که رتبه نخست صادرات در بین شرکتهای ایرانی را از آن خودکرده، در مجموع طی ۳ سال گذشته ۱۵ میلیارد دلار درآمد ارزی را نصیب کشور کرده است.
همچنین در سال ۱۴۰۲ این گروه دو میلیارد دلار از محصولات صادراتی خود را برای رفع ناترازی بنزین و تامین سوخت نیروگاه به شرکت ملی پالایش و پخش تحویل داد.
ارزش بازار گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس که در ۳۱/۰۳/۱۴۰۰ معادل ۶۲۳ هزار میلیارد تومان بوده است تا تاریخ ۳۱/۰۵/۱۴۰۳ به حدود ۱۱۱۲ هزار میلیارد تومان رسیده است که این عدد برای نخستینبار در تاریخ بازار سرمایه ایران توسط یک شرکت کسب شده است.
جهش خیره کننده در تولید و فروش
میزان تولید هلدینگ خلیجفارس از ۲۰.۵ میلیون تن در سال ۱۳۹۹، به میزان ۸/۲۴ میلیون تن در سال ۱۴۰۲ افزایش پیدا کرد که در این بازه سالانه بیش از یک میلیون تن افزایش تولید داشته و در مجموع جمع حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن افزایش تولید داشته؛ به عبارتی رشد ۲۱ درصدی تولید کسب شده است. طبق برنامه پیشبینی میشود که تا پایان سال ۱۴۰۳ حجم تولید به ۲۸.۶ میلیون تن برسد.
فروش گروه نیز در سال ۱۳۹۹ حدود ۱۶۵ هزار میلیارد تومان بود که در سال ۱۴۰۲ فروش بزرگترین هلدینگ پتروشیمیایی ایران به مبلغ ۵۰۹ هزار میلیارد تومان افزایش یافت که بیانگر رشد ۲۰۸ درصدی است. طبق برنامهریزی پیشبینی میشود که در سال ۱۴۰۳ این مبلغ به ۷۰۹ هزار میلیارد تومان افزایش یابد.
در سالهای ۱۴۰۰ تا ۱۴۰۲، در مجموع ۶/۵۲ میلیون تن محصول از تولیدات هلدینگ به بازارهای داخلی و صادراتی عرضه شده است. این دستاورد، بیانگر نقش کلیدی و تاثیرگذار گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس در کاهش وابستگی به واردات مواد اولیه پتروشیمی و همچنین سهم بسزای این گروه در ایجاد و حفظ اشتغال و تولید در کشور است.
یکه تازی در ارزآوری
سود شرکت اصلی برای سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۰، حدود ۷/ ۳۸ هزار میلیارد تومان بود که این روند رشد سودآوری استمرار یافته بهنحویکه مقدار آن برای سال مالی منتهی به دوره ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ مبلغ حدود ۷۷ هزار میلیارد تومان است.
سود تلفیقی شرکت در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۰ به مبلغ ۲/۶۷ هزار میلیارد تومان رسیده بود که برای دوره منتهی ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ به مبلغ ۱۲۴ هزار میلیارد تومان ارتقا یافته است.
همچنین تقسیم سود این هلدینگ طی ۳ سال اخیر جمعا مبلغ ۷۵ هزار میلیارد تومان سود به سهامداران از جمله سهام عدالت، بازنشستگی نفت، بازنشستگی کشوری و سایر سهامداران پرداخت کرده است.
افتتاح پروژههای روی زمین مانده
پروژههای در حال اجرای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس شامل ۲۷ طرح توسعهای با برآوردی بالغ بر ۱۵ میلیارد دلار است. این اقدام مهم، علیرغم محدودیتها و تحریمهای خارجی که تاثیرات قابلتوجهی بر تامین مالی و جذب سرمایهگذاری خارجی داشته است، باتکیهبر همه ظرفیتهای موجود در بازار سرمایه و منابع مالی داخلی این شرکت، به طور پیوسته در حال تحقق است.
در این سه سال یکی از اولویتهای اصلی هلدینگ خلیجفارس تکمیل طرحهای نیمهتمام بود، در همین راستا تکمیل و راهاندازی مجتمع شرکت پالایش گاز بید بلند خلیجفارس (با سرمایهگذاری ۵/۳ میلیارد دلار در اسفند ۱۴۰۰)، راهاندازی فاز اول شرکت پالایش گاز هویزه خلیجفارس (با سرمایهگذاری ۳/ ۱ میلیارد دلار پس از ۱۱ سال در اردیبهشت ۱۴۰۲) و راهاندازی طرح الفین پتروشیمی گچساران (با سرمایهگذاری ۸۱/۰ میلیارد یورو و ظرفیت تولید سالانه یک میلیون تن اتیلن و ۸۵ هزار تن C۳+ ) در این مدت انجام شد.
همچنین در سال جاری بازیابی واحد پارازایلین پتروشیمی بوعلی سینا (به ارزش ۳۰ میلیون یورو با ظرفیت تولید سالانه ۴۰۰ هزار تن محصول پارازایلین، ۱۷۹ هزار تن بنزن و ۳۰ هزار تن اورتوزایلین) و راهاندازی واحد آمونیاک پتروشیمی هنگام (با سرمایه گذاری ۲۳۶میلیون یورو با ظرفیت تولید سالیانه ۷۲۶ هزار تن) و افتتاح تصفیهخانه بزرگ صنعتی پتروشیمی بندر امام (ره) صورت گرفت.
از سوی دیگر در سال جاری راهاندازی و بهرهبرداری از پروژههای پتروشیمی ارغوان گستر ایلام، پروژه عظیم پتروشیمی آپادانا خلیجفارس، پروژه بااهمیت پتروشیمی صدف، فاز دوم شرکت پالایش گاز شهدای هویزه خلیجفارس و پروژه هایکو پتروشیمی کارون و همچنین پروژه شیرینسازی برش سنگین پتروشیمی نوری و خاموشی فلرهای شرق کارون از طریق پالایش گاز بیدبلند خلیجفارس در برنامه قرار دارد.
پیشتاز در بهره مندی از تکنولوژی های نوین
از جمله راهبردهای کلیدی شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس بهمنظور تأمین منابع مالی بهموقع و باکیفیت، بهویژه در راستای اجرای برنامههای توسعهای، میتوان به طرحریزی و اقدامات مؤثر در جهت تشکیل گروه مالی اشاره کرد. از دستاوردهای این مجموعه در سه سال اخیر، تامین مالی بالغ بر ۱۵هزار میلیارد تومان از بازار سرمایه از طریق انتشار اوراق برای شرکتهای گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس، گروه پتروشیمی تابان فردا و شرکت سرمایهگذاری اهداف بوده است.
همچنین شرکت صنایع پتروشیمی خلیجفارس بهمنظور افزایش پایداری و تابآوری در خوراک پتروشیمی و توسعه زنجیره ارزش، نسبت به سرمایهگذاری در میادین نفت و گاز مانند مارون خامی و اهواز خامی اقدام به درخواست از شرکت ملی نفت کرده است که در جهت تسریع در اجرای این فرایند، اقدام به تأسیس شرکت بالادستی گردید.
حمایت از دانش بنیان ها
هلدینگ خلیجفارس یکی از پیشرانهای حمایت از شرکتهای دانشبنیان و تولید محصولات دانشبنیان و ساخت داخل است بهنحویکه حدود ۷۵ درصد مجتمعهای در دستساخت با فناوریهای ایرانی و دانشبنیان در حال احداث و راهاندازی هستند. در یک دوره سه ساله ۶۱۶ قرارداد و تفاهمنامه با ۴۴۰ شرکت دانشبنیان و ساخت داخل به ارزش ۲۶ هزار میلیارد تومان قرارداد منعقد کرده است.
کمک به جبران ناترازی بنزین
با توجه به اینکه یکی از چالشهای صنعت نفت کشور در سالهای اخیر ناترازی بنزین بوده، گروه صنایع پتروشیمی خلیجفارس به سهم خود عزمش را برای کمک به جبران ناترازی بنزین جزم کرده است و در این مسیر از طریق فناوری متانول به بنزین (MTG) همکاری جدی با وزارت نفت تعریف شده و طرح و ابتکاراتی برای تسریع در این امر انجامگرفته است.