کدخبر: 292

هنوز قرار نیست مدیری بازخواست شود

صادرات بی موقع، نیروگاه ها را بدون گازوئیل گذاشت

قطعی‌های برنامه‌ریزی شده برق خانگی و صنعت همچنلان ادامه دارد چرا که هنوز میزان سوخت تحویلی به نیروگاه‌ها و ذخایر سوخت مایع آنها کفاف تأمین برق پایدار را نمی‌دهد. این در شرایطی است که گزارش ها نشان می دهدعرضه‌های پرتکرار و پرحجم ۱.۳ میلیارد لیتری گازوئیل تولیدی پالایشگاه آبادان در بورس انرژی و صادرات ۱۲۹ میلیون لیتری آن در ماه‌های تیر و مرداد، در کاهش ذخیره‌سازی سوخت نیروگاهی در تابستان سهم داشته است.

صادرات بی موقع، نیروگاه ها را بدون گازوئیل گذاشت

به گزارش پترو رویداد، یکی از دلایل اصلی بروز قطعی‌های پاییزه و زمستانه برق امسال، به عدم ذخیره‌سازی مناسب سوخت مایع نیروگاهی در تابستان باز می‌گردد. مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در بخشی از سلسله گزارش‌های خود در زمینه بررسی لایحه بودجه ۱۴۰۴، به این موضوع اشاره کرد و نوشته است: "ذخایر گازوئیل و نفت‌کوره نیروگاه‌ها در ۶ ماه نخست ۱۴۰۳، نسبت به مدت مشابه سال قبل کاهش پیدا کرده و افزایش ناترازی گاز و عدم امکان تامین سوخت مایع جایگزین، چالش‌هایی را برای تأمین برق در زمستان به‌وجود آورده است."

 

هر ساله برای تضمین تولید برق پایدار در زمستان، ذخیره‌سازی سوخت مایع در مخازن ذخیره نیروگاه‌ها در طول تابستان افزایش پیدا می‌کرد تا در شروع فصل سرد سال، با توجه به ناترازی گاز و محدود شدن گازرسانی به نیروگاه‌ها به‌دلیل افزایش مصرف گاز بخش خانگی، نیروگاه‌ها در تأمین سوخت مورد نیاز تولید برق، با چالشی مواجه نشوند.

 

اشاره گزارش مرکز پژوهش‌های مجلس به همین مسئله است که در تابستان امسال، برخلاف سالهای قبل، ذخیره‌سازی مناسب سوخت مایع در نیروگاه‌ها انجام نشده و همین مسئله موجب ناپایدار شدن تولید برق در پاییز و زمستان امسال شده است.

 

از این رو، موجودی ذخایر مفید گازوئیل در ۳۱ مرداد  ۱۴۰۳ برابر با یک میلیارد و ۸۱۰ میلیون لیتر بوده که در مقایسه با ۳ میلیارد و ۱۷۵ میلیون لیتر زمان مشابه سال قبل(۱۴۰۲)، بیش از یک میلیارد و ۳۶۵ میلیون لیتر معادل ۴۳ درصد پایین‌تر بوده ‌است.

 

همچنین سطح ذخایر مازوت نیروگاه‌ها نسبت به زمان مشابه سال قبل نیز ۲۳ درصد کمتر بود و در مجموع سطح ذخیره سوخت مایع در نیروگاه‌ها در ابتدای شهریور سال ۱۴۰۳ نسبت به ابتدای شهریور سال ۱۴۰۲ بالغ بر ۳۶درصد کمتر بود.

 

اما از مجموع ۱۴۶ نیروگاه کشور، ۱۶ نیروگاه از مازوت (نفت کوره) به عنوان سوخت جایگزین می‌توانند استفاده کنند و ۱۳۰ نیروگاه دیگر که نیروگاه‌های گازی و سیکل ترکیبی هستند، از سوخت گازوئیل (نفت گاز) باید به عنوان سوخت جایگزین در شرایط کمبود تخصیص گاز استفاده کنند؛ از این رو ذخایر سوخت گازوئیل برای تولید پایدار برق در زمستان، از ذخایر مازوت بسیار حیاتی تر است.

 

در چنین شرایطی، اتفاق عجیبی که در طی ماه‌های تیر و مرداد افتاده، مربوط به تخصیص بخشی از گازوئیل تولیدی پالایشگاه آبادان به صادرات، به‌جای تحویل به نیروگاه‌ها است.

 

شرکت پالایش نفت آبادان به عنوان تنها پالایشگاه تمام دولتی کشور، در طی ماه‌های تیر و مرداد، عرضه‌های مستمر و پرحجم گازوئیل در رینگ بین‌الملل بورس انرژی داشته به‌طوری که این شرکت در دوماهه تیر و مرداد، ۱۲ عرضه بزرگ گازوئیل در رینگ صادراتی به میزان مجموع بیش از ۱.۳ میلیارد لیتر داشته است.

 

از مجموع عرضه‌های پرتکرار گازوئیل تولیدی پالایشگاه آبادان، حدود ۱۲۹ میلیون لیتر نفت‌گاز پالایشگاه آبادان در فرآیند عرضه در رینگ صادراتی بورس انرژی در ماه‌های تیر و مرداد امسال (۱۴۰۳) صادر شده که این موضوع نیز یکی دیگر از عوامل مؤثر کاهش سطح ذخایر نفت‌گاز در انبارهای شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران بوده‌ است.

ارسال نظر