یادداشت
دولت برای قیمت بنزین ریسک نمی کند
دولت میخواهد قیمت بنزین را افزایش دهد اما بهدلیل نداشتن برخی سرمایه های لازم در حوزه های مختلف و نزدیکی به انتخابات ریاست جمهوری این ریسک را نمیکند.
دکتر رضا دریکوند، کارشناس حوزه انرژی در یادداشتی برای پترو رویداد نوشت: افزایش قیمت بنزین در بودجه سال ۱۴۰۳ لحاظ نشده است، با این حال بسیاری از خود می پرسند آیا دولت این اختیار قانونی را دارد که بدون نظر مجلس قیمت بنزین را در سال جدید افزایش دهد؟ چرا که برخی تحرکات اخیر دولت شائبه افزایش قیمت بنزین را به وجود اورده است. با این حال و در مقابل نظرات متفاوتی که در رابطه با تحقق یا عدم به وقوع پیوستن این اتفاق وجود دارد باید گفت، مجلس در قانون بودجه این اختیار را به دولت داده که متناسب با افزایش قیمتها و هزینهها شخصا بتواند نسبت به افزایش قیمت حاملهای انرژی و به ویژه بنزین اقدام کند.
به عبارت دیگر، مجلس این مسئولیت را از دوش خودش برداشته، با این تصور که دولت پاسخگوی تمام عواقب این تصمیم و انجام آن باشد.
با این اوصاف، به نظر می رسد دولت هم در شرایطی قرار گرفته که چارهای جز این کار ندارد زیرا سالانه چهار میلیارد دلار به منظور جبران خرید کمبود بنزین هزینه میکند.
دولت تمایل دارد قیمت بنزین را افزایش دهد، اما در عمل این امکان را ندارد. چرا که نوع مواجهه دولت با هزینههای زندگی مردم و درآمدهای جامعه سخت بوده است. حتی زیر بار افزایش حقوق مشمولان سازمان تامین اجتماعی هم نرفته است تا به این بهانه مثلا جلوی افزایش قیمتها را بگیرد.
بنابراین چون چنین واکنشی نشان داده، عملا نمیتواند اقدامی برای افزایش قیمت بنزین انجام دهد.
البته باید گفت که وضوع تنها بنزین نیست و همه حاملهای انرژی را در بر میگیرد و این کار سبب می شود تاثیرات بسیار قابل توجهی بر زندگی مردم داشته باشد؛ بدون اینکه جبرانی صورت گرفته باشد. اتفاقی که بازتابهای اجتماعی زیادی به همراه خواهد داشت.
از طرفی دولت برای انجام چنین عمل جراحی بزرگی نیازمند پشتوانه اجتماعی است، اما در سال پایانی، سرمایه اجتماعی دولت کاهش قابل توجهی داشته است. این تصمیم احتمالی، منجر به ریزش بیشتر سرمایه اجتماعی دولت میشود. بنابراین قطعا دولت نمیتواند در سال منتهی به انتخابات ریاست جمهوری دست به چنین ریسک بزرگی بزند و قیمت بنزین و حاملهای انرژی را افزایش دهد.